Prostat bezi (prostat) erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır: motor aktivitesini ve spermin yaşayabilirliğini sağlayan bir sır üretir. Sır, enzimler, immünoglobulinler, sitrik asit, vitaminler, çinko iyonları içerir. Prostat bezinin aktivitesinin ihlali durumunda, erkek vücudunun cinsel işlevi azalır. En yaygın prostat hastalığı iltihabı - prostatittir. Genellikle 20-50 yaşında ona maruz kalır. Adam ne kadar büyük olursa, insidans riski o kadar yüksek olur. Prostatit akut veya kronik bir formda ilerler, teşhis edilmesi genellikle zordur ve kalıcı prostat işlev bozukluklarına yol açabilir. Prostatitin en ciddi sonuçları infertilite ve prostat kanseridir.
Kronik prostatit için mümkün olan erkeklerin yaklaşık yarısı dünyanın her yerinde hasta. Modern tıp, prostatit tedavisinde çok aktif olarak ilgilenmektedir. Prostatit, gerçekte başarıyla tedavi edilir - sadece mümkün olduğunca erken teşhis etmek önemlidir. İlk prostatit belirtileri ortaya çıkar çıkmaz, bir ürolog ile temasa geçmek gerekir. Erken aşamalarda ayakta tedavi mümkündür, ileri vakalarda hasta hastaneye yatırılır. Her iki versiyonla tedavi süreci bir ila iki haftadır, bundan sonra hastanın prostat bezinin yeni iltihaplanmasını önlemek için önleyici önlemler alması gerekir. Kronik prostatitin nüksetmesi -% 50'nin üzerinde
Prostatit türleri
Hastalığın seyrinin nedenlerine ve klinik resmine bağlı olarak, aşağıdaki prostatit türleri ayırt edilir:
Akut prostatit
- dokularının bakteriyel enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkan prostat bezinin ciddi şekilde sızan iltihaplanması. Birçok bakteri vücudun normal mikroflorasının bir parçasıdır ve sürekli olarak bağırsaklarda ve ciltte bulunur. Bununla birlikte, prostat bezi, temel hijyen ve diğer nedenlerin kurallarına uyulmaması nedeniyle dokuya girdiğinde, akut enflamatuar bir sürecin geliştirilmesine neden olabilirler. Akut prostatit çok nadirdir. Tedavi bir hastanede yapılmalıdır.
Kronik bakteriyel prostatit
- Prostat bezinin tüm iltihaplanma vakalarının üçte biridir. Bu prostatit biçimi tehlikelidir, çünkü ağrılı belirtilerin tedavi olmadan bile kendiliğinden azalabileceği için tehlikelidir. Ancak bu iyileşme anlamına gelmez - bir süre sonra, her zaman daha acı verici bir şekilde ilerleyen bir alevlenme oluşur. Tekrar tekrar hiçbir şey yapmazsanız, pürülan odaklar, prostatta taşların birikmesi, mesanenin iltihaplanması ve diğer şiddetli komplikasyonları kansere kadar geliştirme riski vardır.
Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu
. Teşhis edilmesi zor bir prostatit formu, üç aydan fazla süren pelvik bölgede sürekli ağrı ile kendini gösterir. Yol boyunca nörolojik bozukluklar ve psiko -duygusal bozukluklar gözlenebilir. Teşhis dışlama ile yapılır, analizler iltihap belirtileri göstermeyebilir.
Asemptomatik kronik prostatit
. Asemptomatik olarak ilerler ve yüksek lökosit ve bakteri konsantrasyonunu gösteren idrar analizinin sonuçlarına göre ortaya çıkarılabilir.
Kronik granülomatöz prostatit
. Genellikle diğer hastalıkların ilaç tedavisinin veya prostat bezinin ışınlanmasının bir yan etkisidir. Bu hastalık sırasında, prostat bezinin dokusu yavaş yavaş bağ dokusu ile değiştirilir ve demir işlev görmeyi bırakır.
Hastalığın belirtileri
Farklı prostatit formlarından muzdarip erkeklerde yaygın semptomlar ayırt edilebilir. Bunlar şunları içerir: bıçak kanalının iltihaplı bir prostat beziyle sıkıştırılması nedeniyle idrar yapma zorluğu. İdrar yaparken ağrı ve yanma gözlenebilir. Ereksiyon mekanizmasının ihlali, orgazmın zayıflaması. Hızlandırılmış boşalma. Potansiyeli azaltma. Zihinsel depresyon, kaygı. Prostatit hastası için iyileşme için psikolojik bir ruh hali çok önemlidir. Stres ayrıca vücudu zayıflatır ve tedaviyi karmaşıklaştırır, bu da daha da fazla baskıya yol açar. Hastanın bu kapalı daireden çıkması zordur, bu nedenle bazen antidepresanlar ek olarak prostatit ile reçete edilir.
Prostatitin nedenleri
Prostatit hastalığının nedenleri oldukça çeşitlidir, ancak esas olarak bir erkeğin sağlığına ihmal edilmesi ile ilişkilidir: cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar; Pelvik organlarda kan dolaşımının ihlali, örneğin, hareketsiz bir yaşam tarzı nedeniyle; uzun süreli cinsel yoksunluk, kesilmiş cinsel ilişki veya cinsel ilişkinin yapay uzaması; Bozulmuş bağışıklık; Ekstrem sporların sevgililerinin karakteristiği olan sık hipotermi; stres; hormonal dengesizlik; vitamin eksikliği ve eser elementler; Kişisel hijyen kurallarına uymama.
Komplikasyonlar
Prostatit erkeklere ciddi rahatsızlık verir: idrara çıkma problemleri, azalmış libido, bozulmuş erektil fonksiyon. Hasta zaman içinde yeterli tedavi almazsa, prostat demir artık normal miktarlarda ve gerekli kalitede bir sır geliştiremeyeceğinden, %40 olasılıkla infertilite geliştirebilir. Hastanın durumunda ve eşlik eden hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabileceğinden, prostatitin kendi kendini bir şekilde birleştirmesi kabul edilemez. Örneğin, yanlış reçete edilen antibiyotikler bağırsak mikroflorasını olumsuz etkiler ve prostat beziyle problemi çözmezken bağışıklığı önemli ölçüde azaltır. Diğer ilaçlar sadece hastalığı ve semptomlarını maskeleyerek durumu ağırlaştırır. Bu nedenle, prostatit teşhis edilmeli ve deneyimli bir uzmanla tedavi edilmelidir.
Önleme
Prostatiti önlemek için önleyici tedbirler şunları içerir: kişisel hijyenin dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi; Düzenli düzenli cinsel yaşam; sağlıklı fiziksel aktivite; yeterli protein içeriği, vitamin ve eser elementlere sahip diyet; genel bağışıklığın arttırılması; alkol tüketimi ve sigara içmede yoksunluk; herhangi bir bulaşıcı hastalıkların zamanında tedavisi; Genel günlük stres seviyesini azaltmak. Çok sayıda prostatit çeşidi ve gelişiminin kışkırtıcı faktörleri nedeniyle, erkekler refahları konusunda dikkatli olmalı ve yılda en az iki kez bir üroloğu ziyaret etmelidir. Bu özellikle kırk yıl sonra önemlidir.